woensdag 17 februari 2010

Kranten en de iPad

Gesprek van de dag — voor wat betreft de iPad tenminste — gaat over de grieven die krantenuitgevers hebben met Apple's voorwaarden voor het publiceren van kranten via de iPad. Uiteraard klagen ze over de 30% die Apple verdient. Ze zijn nog aan het onderhandelen. Maar lijken ook bang te zijn het "eigenaarschap" van hun klanten te verliezen en dat lijkt me veel ernstiger...

Ik lees nog steeds evenveel de krant als dat ik voeger deed. Maar het lezen is verschoven van "alles vanaf papier" naar: 60% iPhone, 30% op het scherm en 10% vanaf papier (enkel de zaterdag editie). Ik denk dat ik zelfs meer artikelen lees maar ook met veel minder diepgang. Dus ja, ik ben het eens met de kranten uitgevers dat ze inzicht nodig hebben op hoe ik hun artikelen consumeer. Niet alleen om mij in mijn huidige gedrag te ondersteunen maar ook om mij weer de achtergrond artikelen te laten lezen die ik wel geweldig vind maar toch steeds minder lees.

Gewoon de krant naar het scherm brengen lijkt me niet genoeg. Ik lees nooit de "online versie" van de Volkskrant, ondanks dat ik er lid van ben. Veel makkelijker om een RSS feed te volgen en van daaruit te gaan spitten. Dus volgens mij moet je iets extra's doen als je het papier naar de iPad wil vertalen. Een manier van personaliseren die niet alleen mijn gewoontes ondersteund — waardoor ik langzaam dommer wordt — maar iets wat mijn nieuwsgierigheid prikkelt, mij helpt mijn horizon te verbreden en mij artikelen laat lezen waar ik niet naar op zoek was.

"We must keep the relationship with our readers," "That's the only way to make a good magazine." Twee quotes uit het Financial Times artikel. Lijkt me logisch en ik hoop dat het niet alleen om het verkopen van advertenties gaat maar ook om het goed begrijpen hoe uitgevers de content naar hun lezer moeten brengen op deze nieuwe platformen.

Ik hoop dat ze eruit komen en tot een duurzame werkwijze komen. Iets wat lijkt op het eerste succes van iTunes en wat het lezen van kranten weer 'hip' maakt. En lerend van de afgelopen tien jaar lijkt mij een sterke pers met de kracht om diep in issues te duiken een briljant plan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten